İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ; HAYVANCILIK

İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ; HAYVANCILIK

Hunlarla ilgili detaylı bilgiler veren Çin yıllığı Shih-chi’nin Hunlar ile ilgili bölümünün ilk satırlarında Hunlar beslediği hayvan türleri ile ilgili bilgiler vardır. Hunlar eski zamanlardan beri, kuzeyin zapt olunmaz topraklarında, hayvanlarının otlamalarını takip ederek dolaşırlardı. Onların hayvanlarının sayıca fazla olanları, at , sığır, ve koyundu. Sayıca daha az olanları ise develer, katırlar, vahşi atlar ve eşeklerdi.

Göktürkler, Uygurlar ve diğer Türk boylarında da durum Hunlardan farklı değildi. Toplumun çoğunluğu hayvancılıkla uğraşırdı.

AT

At yaradılışı itibariyle diğer hayvanlara benzemeyen bir hayvandır. Fiziki olarak az da olsa ata benzeyen eşek ve katır gibi hayvanlar olsa da, bu hayvanlar hiçbir zaman atın yerini tutamamışlardır. Daha çok dayanıklılığı sebebiyle ticaret kervanlarında tercih edilen deve, hiçbir zaman bir at kadar hızlı ve güçlü olamaz. Kısacası at, ticari ve askeri faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli pek çok özelliği bünyesinde barındıran bir hayvandır.

KOYUN

Her hayvanın farklı açılardan iktisadi değeri mevcuttur. Koyunu sadece et ve süt kaynağı olarak düşünmemek gerekir. Koyun; gıda temininin yanı sıra çadır yapımı, giyim ve yakacak sağlama(tezek) gibi konularda ham madde elde edilebilen bir hayvandır. Hunlar ve diğer bozkır kavimleri sadece yemek için milyonlarca hayvan beslemezler. Bu hayvanlardan geri kalan ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayabilirlerdi. Çok fazla sayıda hayvan beslemenin en önemli sebebi budur. Koyun besleyen toplumlarda dokumacılık çok ilerlemiştir.

Hunlarda kadınlar ve kızlar, zamanlarını keçe yaygı yapımında, halı, kilim ve kumaş gibi ihtiyaçlarını karşılamak için geçirirlerdi.

SIĞIR

Bozkır hayvancılığının at ile koyundan sonra en önemli üyesi sığırdır. Sığır besleyen aileler koyun ya da başka bir hayvan beslemezler. Sığır, koyundan çok daha fazla ota ve suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sulu çayırlar bu hayvanlar için daha uygundur. Büyükbaş hayvanlar aldıkları ot ve suyun karşılığını fazlasıyla verirler. Diğer hayvan türlerine göre tükettikleri ot ve su miktarına oranla en fazla et ve sütü sığır verir. Özellikle Türk devletlerinin hızlı büyüdükleri dönemlerde sığırın önemi daha da artmıştır.

administrator

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *