İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ; EKONOMİ

İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ; EKONOMİ

İnsan ihtiyaçları sınırsızdır. Ayrıca ihtiyaçların belli bir öncelik sırası vardır ve bu ihtiyaçlar süreklidir. İnsan ihtiyaçlarının sınırsız olmasının en önemli sebebi, ihtiyaçların sürekliliğidir. Bu süreklilik ve sınırsızlık, ekonomik faaliyetlerin çoğalmasına, ticaretin ve dolayısıyla paranın ortaya çıkmasına ve ne yazık ki savaşların görülmesine sebep olmuştur. Özelde hiçbir insan, genelde de hiçbir toplum, sınırsız ve sürekli ihtiyaçlarının tamamını kendi başına karşılayamaz. İnsanlar bedeni ve fikri açıdan farklı yaratıldıklarından birbirine muhtaç olup mutlaka birlikte yaşamak mecburiyetindedir.

Bir insan aynı anda çiftçi, değirmenci, fırıncı, balıkçı, asker, öğretmen, tüccar olamaz. Bunun yanında toplumun bütün ihtiyaçları tek bir ekonomik faaliyetle de karşılanamaz.

Toplum ya da devlet iktisadi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için üretimi çeşitlendirmelidir.

Devletlerin ve kavimlerin iktisadi faaliyetlerinin en önemli belirleyicisinin coğrafya olduğunu belirttik. Bu nedenle bozkır ekonomisinin esasını, yüksek ovaları ve yaylaları olan, bozkır coğrafyasının iklim şartları icabı, çobanlık ve hayvan besleyiciliği teşkil ediyordu.

Türkler yanı sıra tarım, ticaret, madencilik ile klasik dönemin sanayisi sayılan el sanatları ve dokumacılıkla da uğraşmışlardır.

administrator

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *